Kun je pasta eten tijdens het afvallen? + 4 gezonde en voedzame pastarecepten

27 maart 2025 in
Kun je pasta eten tijdens het afvallen? + 4 gezonde en voedzame pastarecepten
Zeno Peereboom

Op maandag 29 juli is het Wereld Lasagne Dag! Een goede dag om stil te staan bij dit heerlijke gerecht. Pasta en lasagne zijn voor veel mensen echt ‘comfort food’, maar je denkt misschien: lasagne? Dat kan ik toch helemaal niet eten als ik aan het diëten ben?

Wat als we je vertellen dat er verschillende manieren zijn om je lasagne of pasta gezonder en voedzaam te maken, zodat je hier ook van kunt genieten tijdens het afvallen? We geven je hieronder een aantal tips en delen 4 gezonde en voedzame pastarecepten met je!

1. Verander de basis
Een makkelijke manier om je pasta gezonder te maken is kiezen voor alternatieven voor de ‘normale’ witte pasta. Probeer eens:

  • Courgetti: maak dunne reepjes van courgette voor een lichte en koolhydraatarme basis. Zin om vanavond al een gezonde courgetti pasta op tafel te zetten? Ga voor de courgetti met pesto en mozzarellaKlik hier voor het recept.
    Of kies voor courgetti met spinaziesaus. In dit recept lees je ook hoe je courgetti maakt! Klik hier om naar het recept te gaan.
  • Pompoenspaghetti: maak dunne reepjes van pompoen of gebruik een spaghettipompoen, voor sliertjes. Rijk aan vezels en vitamine
  • Linzen- of Kikkererwtenpasta: een proteïnerijke en glutenvrije optie.

Ga je voor een voedzame lasagne? Ga voor gezonde laagjes met de volgende aanpassingen in je gerecht:

  • Groentelasagnebladen: Vervang de pastabladen door dunne plakjes courgette, aubergine of pompoen. Maak bijvoorbeeld onze lekkere aubergine lasagne. Klik hier voor het recept.
  • Spinazielaag: voeg een laag verse spinazie toe voor extra vitamines en een mooie groene kleur.
  • Ricotta light: gebruik magere ricotta of cottage cheese voor een lichtere kaaslaag.

Kies je toch liever voor andere pasta, ga dan voor de volkorenvariant of een koolhydraatarme pasta. Inspiratie nodig voor een lekkere pasta? Maak dan onze penne met tonijn! Klik hier voor het recept.

2. Maak je saus zelf
We weten allemaal dat het beter is om zelf een saus te maken, in plaats van pakjes en zakjes te gebruiken tijdens het koken, zeker wanneer je aan het afvallen bent. Aan pakjes en zakjes is vaak veel zout en suiker toegevoegd. Niet heel gezond dus. Voor een lasagne of pastasaus kun je heel goed allerlei groenten gebruiken, voor extra vezels en voedingsstoffen. Maak bijvoorbeeld een tomatensaus met extra groenten, zoals paprika, wortel en courgette.

Meer inspiratie voor gezonde gerechten
Heb je meer ideeën nodig voor koolhydraatarme gerechten? Om de week delen we een heerlijk, nieuw recept op onze website. Klik hier om naar de recepten te gaan.

Eet smakelijk!