Mind > Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt

Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt

Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt

Zo af en toe gebeurt het, dat ik een mail ontvang van iemand die graag een afspraak wil maken en zo'n rood uitroepteken meestuurt. Een urgente mail, met in het onderwerp het woord HELP.

In de mail mag ik al een kijkje nemen in het leven van de nieuwe cliënt. Er is iets gebeurd waardoor de cliënt niet anders meer kan dan een afspraak maken, vertelt het bericht. Deze cliënt heeft een boodschap gekregen (in dit geval van een arts) met een keuze om óf te werken aan een gezondere leefstijl óf door te gaan op de huidige voet met een minder aangenaam beeld voor de toekomst…

Een nieuwe kans
In dit geval gaat het niet om even snel een shake en weer dóór. Nee, er schuilt een enorme kans op werkelijke verandering in de mail, een reset die verder gaat dan een beetje afvallen én gevolgen gaat hebben voor het leven van de cliënt en haar omgeving.

Je leven écht veranderen is niet iets wat je zomaar in een opwelling doet. Als het aankomt op belangrijke veranderingen, dan huist er een echte noodzaak in ons. Je kunt eenvoudig niet meer verder op dezelfde voet.

Veranderen kost tijd en energie. Het vraagt loslaten van (oude) gewoontes en overtuigingen en dat is werkelijk doodeng. Want wat gebeurt er met je als je iets gaat loslaten dat jou al zolang geholpen heeft overeind te blijven of geholpen heeft om door te kunnen gaan?

Hoe zou het zijn…
De vraag die ik haar stel is “Hoe zou het zijn als ….?”

De reactie van de cliënt is onbetaalbaar, ontroerend en zeer krachtig. Er ontstaat een enorme drive om samen aan de slag te gaan. Het doel is zichtbaar en zo helder.

Stukje bij beetje groeit het nieuwe leven van mijn cliënt, met vallen en opstaan, met een vloek en een zucht. Maar ook met enorme blijdschap. Ze ontwikkelt zich en overwint oude patronen. Onze gesprekken zijn kostbaar en de weegmomenten een feestje.

Kwaliteit van leven
Het blijkt dat dwars door de angst heengaan juist de vrijheid geeft om een beter leven te creëren. Nieuwe inzichten ontstaan en een leven met meer kwaliteit is het gevolg. Mijn cliënt straalt en leeft een lichter leven. Letterlijk en figuurlijk. Een kleinere kledingmaat is een bonus.

Er is in de basis iets veranderd. En het bijzondere is, dat de verandering blijvend is.

“Er moest eerst iets gebeuren voordat er iets kon gebeuren.”  Johan Cruijff had het met deze uitspraak toch zó goed begrepen!

 


Over de auteur:

Fonny Freek

Fonny is sinds 2011 eigenaar van Balance4ever en consulente van Het 1op1 Dieet Heerhugowaard. In haar zoektocht naar het vinden van een balans in een lichter leven studeerde zij voedingsleer, Transformatief Coachen en Onwards Coaching (1op1 ...