Fruit is er in alle kleuren, soorten en maten. Daarom is er voor iedereen wel iets dat hij of zij lekker vindt. De een eet het liefst een banaan, terwijl de ander dagelijks een appel mee naar het werk neemt of ’s avonds liever met een schaaltje aardbeien op de bank zit. Wel zonder slagroom, hè! Jij hebt waarschijnlijk ook je voorkeur, maar welke fruitsoort is eigenlijk het gezondst?
Net als bij groenten, is het ook bij fruit heel belangrijk om te variëren. Er zijn zoveel verschillende soorten en iedere fruitsoort heeft weer zijn eigen gezonde eigenschappen. We zetten de voordelen van onze favoriete fruitsoorten voor je op een rijtje.
Appels
‘An apple a day keeps the doctor away’ is een bekende uitspraak en klopt ook! Een appel is namelijk hartstikke gezond. Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels en kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk en meer inname van kalium verkleint de kans op een beroerte.
Sinaasappels
Sinaasappel is de meest geïmporteerde fruitsoort in Nederland. Gemiddeld wordt er in Nederland 7 gram sinaasappel per dag gegeten. Sinaasappels zijn echte vitamine C bommetjes en bevatten veel vitamine B11, ook wel bekend als foliumzuur. Goed voor je weerstand en een goede werking van je lichaam! Probeer (verse) sinaasappelsap te vermijden. Deze sapjes bevatten veel suiker.
Bananen
De meningen over bananen zijn verdeeld. Omdat ze, vergeleken met andere fruitsoorten, veel calorieën bevatten, worden ze als snel bestempeld als ‘ongezond.’ Toch is de banaan het op een na meest gegeten fruit in Nederland. Bananen bevatten veel vezels en kalium en zijn daarom helemaal niet zo ongezond als wordt gedacht. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en geven daarbij een voller gevoel. Kalium is belangrijk voor het zenuwstelsel en het regelen van de bloeddruk.
Aardbeien
In Nederland wordt zo’n 60 miljoen kilo aardbeien per jaar geteeld en ze staan zevende op de lijst van populairste fruitsoorten. Net als sinaasappels bevatten aardbeien veel vitamine C en wanneer je aardbeien eet krijg je foliumzuur binnen. Aardbeien zijn dus ook weer goed voor je weerstand en de werking van je lichaam!
Druiven
Druiven zijn ook populair in Nederland. Ze worden veel gegeten en staan als zesde op de lijst van meest gegeten fruitsoorten. Druiven bevatten veel vezels en kalium, net als bananen. Hartstikke goed om te eten dus.
Ga voor seizoensfruit
Kiezen voor fruit van het seizoen is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens lekkerder. Er is veel fruit dat alle seizoenen door een duurzame keuze is, appels en peren bijvoorbeeld. Bananen, druiven en citrusvruchten komen niet uit Nederland, maar worden in grote hoeveelheden geïmporteerd, waardoor de milieubelasting ook meevalt.
Om nog even terug te komen op de vraag bovenaan: Welke fruitsoort is het gezondst? Eigenlijk is het antwoord op de vraag heel makkelijk. Er is geen fruitsoort die gezonder is dan anderen. Variëren is key als het gaat om fruit. Probeer dus zoveel mogelijk verschillende fruitsoorten te eten om te profiteren van alle voordelen!