Blokjes spinazie uit een zakje of verse groente van de markt? Het
antwoord is eenvoudig. Wat diepgevroren is, hoeft niet onder te doen voor verse
producten als het aankomt op vitamines en mineralen. Diepvriesgroenten worden
kort na de oogst gewassen en geblancheerd om mogelijke ziekteverwekkers te
doden. Daarna worden ze snel afgekoeld tot tientallen graden onder nul, zodat
de levensprocessen in de groenten stoppen. De vitamines en mineralen blijven intact tot na het koken. Diepvries kan dus een prima alternatief zijn voor verse groenten.
Afname voedingswaarde
Wie zijn verse groenten te lang laat liggen, loopt zelfs een groter risico dat de voedingswaarde afneemt. Na de
oogst begint in de groente het verlies van vitamines. Het zijn onder meer enzymen die de vitamines afbreken. Als groenten die zijn bedoeld voor de
diepvries worden geblancheerd, wordt de werking van de enzymen gestopt. Het is dus zaak verse groente vooral zo vers mogelijk op te eten.
Blikgroente
Aan blikgroenten worden vaak conserveringsmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Verse of diepvriesgroenten zijn daarom een betere
keuze.
Over de auteur:
Hans Kraak
Gastblogger
Hans Kraak maakte drie boeken over Feiten en Fabels rondom voeding. Voor The 1:1 Diet werkte hij een aantal nieuwe, veel voorkomende fabels uit.