Hoe kom ik van mijn buikje af

Buikvet en gezondheid

Iedereen heeft buikvet, zelfs mensen met een platte buik. Dat is normaal. Maar teveel buikvet kan van invloed zijn op je gezondheid. Buikvet is namelijk het meest ongezonde vet. Bij vrouwen wordt overtollig vet door het lichaam over het algemeen opgeslagen op twee plekken: op de buik of op de heupen en billen. Een deel van je vet slaat zich op direct onder je huid. Ander vet wordt dieper opgeslagen, onder de buikspieren, rond de buikorganen zoals maag, de lever en de darmen. Dat noemen we visceraal vet. Visceraal vet wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk, beroerte, hartaandoeningen en meer. Maar ook slaapapneu en diabetes kunnen er mede door worden veroorzaakt, aldus Michael Russo, chirurg in het Memorial Care Surgical Weight Loss Center in de Verenigde Staten.

BMI

Maar hoe weet je of je teveel visceraal vet hebt? De snelste manier om dat te meten is het berekenen van je BMI, oftewel je lichaamsmassa-index. Volgens de WHO (World Health Organization) wordt een BMI van 25 – 29,9 geclassificeerd als overgewicht en een BMI van 30 en hoger wordt beschouwd als zwaarlijvig oftewel obees.

Visceraal vet

In beide gevallen heb je waarschijnlijk een hoge hoeveelheid visceraal vet. Een andere manier om de hoeveelheid visceraal vet thuis te meten is het controleren van je tailleomvang. Volgens de Harvard Medical School lopen vrouwen een hoog risico op overtollig visceraal bij een tailleomvang van meer dan 90 centimeter, en mannen bij een omvang groter dan 100 centimeter.

Buikje

Een 'buikje' kan hardnekkig zijn, zeker als je ouder wordt, maar er is iets aan te doen zonder ingrijpende chirurgische ingrepen. De remedie is even logisch als eenvoudig: een combinatie van je dieet en specifieke lichaamsbeweging. Er is wetenschappelijk bewijs dat je met een koolhydraatarm dieet meer buikvet verbrandt dan met een normaal dieet. Daarnaast denken veel mensen dat ze, door heel veel buikspieroefeningen te gaan doen, het vet op hun buik vanzelf wel kunnen laten verdwijnen. Maar helaas haalt je lichaam haar energie niet per se van dezelfde plek waar de inspanning geleverd wordt.

Krachttraining

Om echt een plattere buik te krijgen, moet het vetpercentage van je hele lichaam behoorlijk laag liggen: voor vrouwen rond de 20 procent, en voor mannen rond de 15%. De beste manier om dàt voor elkaar te krijgen, is krachttraining die voor meer spieropbouw zorgt. Want een grotere spiermassa betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbrandt.
Over de auteur:

José Bernaerts

Gastblogger

José Bernaerts studeerde in 1984 af aan de School voor de Journalistiek en was 18 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Santé (gezondheid & psychologie). Exclusief voor The 1:1 Diet schrijft zij artikelen voor de rubriek Wist je dat?