Gezond gewicht en diabetes type 2 frame

Steeds meer Nederlanders krijgen diabetes en in de meeste gevallen is dat diabetes type 2. Dat is zorgelijk, maar tegelijkertijd zijn er ook positieve geluiden. Want door je leefstijl om te gooien, zou je dit kunnen omkeren. Is dat echt waar?

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland en iedereen kan het krijgen. In ons land hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes, blijkt uit cijfers van het Diabetes Fonds. In negen van de tien gevallen gaat het hier om diabetes type 2. Elke week horen zo’n 1200(!) nieuwe mensen dat ze diabetes hebben. Dat is veel!

Suikerziekte

Diabetes wordt nogal eens suikerziekte genoemd, maar waarom eigenlijk? Het heeft in ieder geval weinig te maken met het eten van suikerklontjes. Als je af en toe suiker eet, krijg je niet meteen diabetes. Wat wel vast staat is dat het eten van te veel producten met (bewerkte) suikers, nooit goed is voor je gewicht en je gezondheid. Dat vergroot dan weer wél de kans op het krijgen van diabetes, maar het is niet de reden van deze benaming. Het woord suiker in ‘suikerziekte’ verwijst naar de hoeveelheid suiker (insuline) in je bloed.

Het verschil tussen type 1 en type 2

Het is goed om te weten dat er twee types zijn: diabetes type 1 én type 2. Bij diabetes type 1 is er sprake van een ernstig tekort aan insuline, omdat het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Dit hormoon is nodig om je bloedsuikerspiegel te verlagen en je kunt niet leven zonder. Als je diabetes type 1 hebt, moet je dus regelmatig insuline spuiten. Dit kan op jonge leeftijd al het geval zijn. Bij diabetes type 2 zit het anders: dan produceert je alvleesklier genoeg insuline, maar is je lichaam er ongevoelig voor geworden. Diabetes type 2 komt vaker voor bij mensen die ouder zijn dan dertig jaar. Doordat je lichaam niet goed reageert op insuline, blijft er te veel suiker achter in je bloed en dat is schadelijk. Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is daarom heel belangrijk. Meestal krijg je daar medicijnen voor.

De oorzaken van diabetes

Bij diabetes type 1 is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is. Je kunt er aanleg voor hebben, maar dat kan ook als diabetes niet in je familie voorkomt. Er zijn aanwijzingen dat gluten, koemelk in flesvoeding voor baby’s of een virus mogelijke boosdoeners zijn. Maar ook dat is niet zeker. Bij diabetes type 2 is wel bekend wat de kans op deze ziekte kan vergroten. De bekendste oorzaken volgens het Diabetes Fonds zijn: te weinig bewegen, overgewicht, ongezond eten en roken. Ook ouder worden en erfelijkheid kunnen een rol spelen.

Kun je iets doen tegen diabetes?

Omdat diabetes type 2 de kans op het krijgen van andere ziektes, zoals hart- en vaatziekten vergroot is het belangrijk om er iets tegen te doen. Alleen, kan dat eigenlijk wel? Er wordt veel onderzoek naar gedaan, maar voor diabetes type 1 is dat (nog) niet mogelijk. Als je diabetes type 2 hebt, kun je wél wat doen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat meer bewegen en gezonder eten - kortom het omgooien van je leefstijl - zin heeft en je de diabetes zo kunt omkeren. Dat zegt ook Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem kun je ‘enorme pieken in je bloedsuiker voorkomen en je bloedsuikerwaardes aanzienlijk verbeteren wanneer je bewerkte suiker- en zetmeelproducten vervangt door onbewerkte voeding’.* Ook genoeg bewegen, goed slapen en leren omgaan met stress, helpen daarbij.

Genezen en remissie

Of je écht kunt genezen van diabetes type 2, is maar net hoe je het bekijkt. Artsen zijn het er nog niet over eens. Want als je door het omgooien van je leefstijl geen medicatie meer nodig hebt, is dat uiteraard goed nieuws, maar ben je dan genezen? Zodra iemand die nieuwe, gezonde gewoonten weer loslaat, zal je bloedsuiker stijgen en zullen de klachten terugkomen, zeggen veel artsen. Om die reden gebruiken artsen liever een ander woord dan genezing, namelijk: remissie** of diabetes ‘omkeren’. Van remissie spreek je als iemand met diabetes type 2 voor een langere periode normale bloedsuikers heeft, zonder medicijnen te gebruiken. Het goede nieuws is dus dat je diabetes kunt omkeren. Zonder klachten en medicijn-vrij door het leven kunnen is natuurlijk het allerbelangrijkste. Dus of je het nu genezing noemt, omkeren of remissie: hoe beter die bloedsuikerwaarden, hoe beter je je voelt en hoe gezonder je bent. En dat is wat telt.

* Klik hier voor het artikel van Hanno Pijl.
** Klik hier voor de uitleg van het Diabetes Fonds wat remissie van diabetes type 2 is.
Over de auteur:

Lisa Vogel

Social Media Communicatiespecialist