Mentaal tuinieren

28/05/2021 in: Mind

Mentaal tuinieren lst

Nu het mooie weer heel voorzichtig in aantocht is gaan we ook meer naar buiten. Door het groeizame weer van de afgelopen weken verschijnen ook de eerste onkruidjes op plekken waar we ze nog niet eerder gezien hadden. Als er geen muurtje staat om jouw tuin en je onderhoudt je tuin niet, dan groeit er ineens van alles. Voor je het weet staat het onkruid 2 kontjes hoog en de schoonheid van de bloemen die je ooit gepland had is niet meer zichtbaar.

Wist je dat je je brein kunt vergelijken met een tuin?

Gedachten zijn als planten en bloemen of ze zijn net onkruid. Ze komen en gaan naar believen. Bij ons allemaal. Negatieve gedachten zoals: “ik ben te dik”, “ik ben niet leuk” of “het is me nooit gelukt om af te vallen, waarom zou het nu wel lukken?”. En “ik moet eerst voor iedereen gezorgd hebben voor ik zelf aan de beurt ben” zijn vaak gemakkelijker dan de positieve gedachten. Ze komen zo bij ons binnen en we herhalen ze vaak en graag. Ik hoor ze dagelijks in mijn praktijk.

Wat je aandacht geeft, groeit

Je brein-tuin is nog onbeschermd en elke gedachte kan er groeien. Hoe meer je aandacht besteed aan negatieve gedachten, hoe hoger dit onkruid groeit. Hoe zou het zijn om een muur te bouwen rondom jouw brein-tuin met daarin een poort? En bij die poort sta jij. Jij kunt namelijk zelf bepalen welke gedachten je toelaat en waar je aandacht aan geeft. Als je je bewust bent van jouw poortwachters-functie kun je ervoor kiezen de negatieve gedachten over jezelf en de ander buiten je tuin te houden. Alt-Ctrl-Del!

Verzorg je positieve gedachten

De positieve gedachten over jezelf en de ander verzorg je. Ze vormen samen een prachtige tuin vol bloemen en geuren. Met eventueel mooie borders, als jij dat wilt. Een border in de volle zon waar “ik mag er zijn” groeit. Een border met “ik heb veel te brengen” en ook eentje met “ik ben het waard om gezond te leven”. En in het midden de allermooiste border “ik hou van mij”.

Het creëren van een mooie brein-tuin heeft wel flink wat voeding nodig. Deze halen we, hoe bijzonder, uit o.a. een gezond voedingspatroon. Uit veel waterdrinken, zodat je de afvalstoffen af kunt voeren. Rustmomenten voor jezelf inlassen, minder oordelen, minder suikers en alcohol maar ook bewegen helpen mee aan een prachtige brein-tuin.

Al na 21 dagen tuinieren merk je verschil.

Het Stappenplan van The 1:1 Diet is een prachtige ondersteuning bij het creëren van jouw mooie nieuwe brein-tuin. Gezonde voeding en rust in je hoofd. Het biedt structuur. Jouw lichaam reageert meteen positief op jouw zonnige brein-tuin en dus wordt jouw lichaam ook lichter. Ook op de langere termijn.

Begin nu

En als je nu start met het bouwen van jouw muur en kiest wat je toelaat in jouw tuin, ga je mee in het ritme van het seizoen. Als de zomer straks echt arriveert is jouw innerlijke tuin op orde, samen met jouw buitenkant.

Over de auteur:

Fonny Freek

Fonny is sinds 2011 eigenaar van Balance4ever en consulente van Het 1op1 Dieet Heerhugowaard. In haar zoektocht naar het vinden van een balans in een lichter leven studeerde zij voedingsleer, Transformatief Coachen en Onwards Coaching (1op1 ...