Als er ‘natuurlijk’ voor een voedingsmiddel staat, hebben mensen
vaak het idee dat het beter is dan een ander voedingsmiddel. Suikers in
vruchten worden als natuurlijk ervaren, terwijl de suikers uit de fabriek als
minderwaardig worden afgedaan. Van geraffineerde suiker bestaat het idee dat
het slechter is dan suiker in fruit. Sommigen denken zelfs dat witte suiker met
chloor gebleekt is, maar dat is niet waar. Tijdens het maken van witte suiker
worden de bieten gewassen, waarna er suikersap uit gewonnen wordt. Het sap
wordt, voor het tot suiker wordt gekookt, schoongemaakt door de vieze van de
schone delen te scheiden. Dat gebeurt onder andere met kalk, niet met chloor.
Ook de suikers die uit de fabriek komen, worden gewonnen uit planten; in
Nederland uit suikerbieten, elders uit suikerriet.
Voordelen van fruit
Het lichaam maakt nauwelijks onderscheid tussen de suikers die uit
de fabriek komen of de suikers die in vruchten zitten. Het grote verschil is
dat suiker op zich alleen calorieën levert. Dat kan handig zijn als je energie
nodig hebt om bijvoorbeeld sportief te presteren. Fruit, waarin suikers van nature voorkomen, heeft
daarbij het voordeel dat het behalve suiker ook nog andere voedingsstoffen bevat,
waaronder vitamines, mineralen en vezels. Door het eten van een vrucht komen de
calorieën bovendien langzamer naar binnen. Het zorgt ervoor dat je
verzadigingsgevoel beter werkt.
Nadelen van frisdrank
Suikers in vloeibare vorm daarentegen, zoals
frisdranken, gaan voorbij aan het verzadigingssysteem, waardoor je ervan kunt
blijven nemen; de energie komt snel binnen en de kilocalorieën tikken aan. Maar
dat laatste geldt natuurlijk ook bij het innemen van een teveel aan suikers uit
andere (natuurlijke) bronnen.
Over de auteur:
Hans Kraak
Gastblogger
Hans Kraak maakte drie boeken over Feiten en Fabels rondom voeding. Voor The 1:1 Diet werkte hij een aantal nieuwe, veel voorkomende fabels uit.