Emotie eten

20/02/2020 in: Mind

lijstje emotie eten

Een veelgehoorde vraag in mijn praktijk is "Hoe moet ik omgaan met emotie eten?"

Je hebt maaghonger en hoofdhonger. Hoofdhonger heeft te maken met emotie. Emoties zijn o.a.:
-       stress
-       vermoeidheid
-       boosheid
-       verveling.

Dagboekje
Wat je kunt doen is een dagboekje bijhouden. Ná het moment dat je een waas voor je ogen kreeg, ging eten en niet meer te stoppen was, is het verstandig dat je op gaat schrijven waarom dit is gebeurd. Hoe voelde je je voor, tijdens en na het eten en wat was de oorzaak? Was het verveling? Stress? Of toch vermoeidheid door een paar slechte nachten?

Plannen maken
Nu je een beetje in kaart hebt gebracht dat je last hebt van emotie eten en wat de oorzaak is kun je een plan maken. Wat ga je doen als dezelfde situatie zich weer voordoet? 

Zoek afleiding
Er zijn veel vormen van afleiding:
·         een wandeling maken
·         met iemand bellen
·         een boek lezen
·         een hobby uit gaan oefenen die je al lang niet meer hebt gedaan.
·         bij iemand op de koffie/thee gaan.
·         even de ogen dicht doen (powernap).

Belangrijk is ook dat je geen verleidelijke etenswaar in huis haalt!

Beloning
Dit alles hoeft natuurlijk niet in 1x goed te gaan. Maar beloon jezelf als het wel een keer is goed gegaan, door bijvoorbeeld dat lekkere geurtje te kopen of jezelf een dagje wellness cadeau te doen (uiteraard niet met eten).

Oefening baart kunst
Je zult merken dat het in de loop van de tijd steeds beter gaat en je er minder last van hebt.

Hulp
Helpt dit alles niet? Dan heeft jouw emotie eten misschien een diepere oorzaak en is het verstandig om hulp in te schakelen. Via je consulent kun je 'Op weg van wens naar werkelijkheid' volgen. Dit traject maakt al inzichtelijker waar je vandaan komt en wat je anders kunt doen om daar te komen waar je wilt zijn. Voor een 'dieper' traject bieden we Onwards aan. Onwards brengt valkuilen in je huidige leefpatroon naar boven en biedt je emotionele, mentale en fysieke handvatten. Voor meer informatie kun je kijken op Onwards.

Als je er niets aan doet, verandert het emotie eten ook zeker niet en blijf je de rest van je leven jojo-en of niet lekker in je vel zitten en dat wil je toch liever niet. Je leeft tenslotte maar een keer.

Wil je het veranderen? Maak dan plannen en voer ze uit! Ook daar helpen we je graag mee!

Over de auteur:

Monique Wanmaker-Graver

Cambridge medewerker

Welkom, Zojuist heeft u de eerste stap gezet door af te willen vallen en bij Cambridge Weight Plan informatie in te winnen. * Heeft u de knop om? * Wilt u verantwoord afslanken door middel van een eenvoudig en duidelijk afslankprogramma onder begeleiding van een ervaren consulent? * Bent u klaar voor een nieuw begin? Dan bent u bij mij aan het juiste adres! Mijn naam is Monique Wanmaker-Graver, 36 jaar, gehuwd, 3 kinderen en woonachtig in Winsum.  In februari 2014 ging bij mij de knop om. Ik was klaar met die extra kilo’s en dus klaar voor een nieuw begin, een nieuwe ik. Met Cambridge Weight Plan ben ik 27 kilo afgeslankt en ben ik nog steeds op gewicht! Bent u nieuwsgierig geworden ? Lees dan ook mijn afslankverhaal! Ik ben zó enthousiast geworden door Cambridge Weight Plan dat ik graag andere mensen wil helpen afvallen en hun handvaten wil geven om een gezond gewicht te behouden. Cambridge Weight Plan is een eenvoudig, duidelijk dieet met zichtbaar resultaat. Samen gaan we de strijd tegen de kilo’s aan. Like mijn facebookpagina, zo wordt u op de hoogte gehouden van leuke acties, tips en recepten! Aarzel niet en maak een afspraak! U kunt het ook!