Appels hebben het imago onwijs gezond te zijn. Een Belgisch onderzoek wijst uit dat rode appels zelfs nog een fractie gezonder zijn dan groene (hierover straks meer).
Wellicht is je wel eens opgevallen dat advertenties voor dieetproducten graag gebruik maken van illustraties met weegschalen, meetlinten en appels. De appel staat daarbij symbool voor een goede gezondheid. In negen van de tien gevallen is dit appeltje trouwens groen! Waarom weet niemand.
Wat zegt de dokter?
“An apple a day, keeps the doctor away.” Een gevleugelde uitspraak, die een eigen leven is gaan leiden. Dat appels gezond zijn was al vroeg bekend. Dat is overigens niet omdat appels boordevol vitaminen zouden zitten, want dat valt nogal tegen. Dan kun je beter een sinaasappel nemen (rijk aan vitamine C) . Wel leveren appels in ruime mate kalium (bloeddrukverlagend) en voedingsvezels (goed voor de stoelgang).
Een ander lichtpuntje: appels bevatten nauwelijks calorieën en dat is zoals bekend goed voor de slanke lijn. The Apple Diet Plan belooft 5 kilo gewichtsverlies in 5 dagen. Of wat te denken van the 3-apple a-day Plan, “your foundation for permanent fat loss?”
Vruchtsuikers tegen tandbederf
Tandartsen sprongen op hun beurt weer gretig in op de veronderstelde voordelen van appels voor ons gebit. Vruchtsuikers (fructose) zijn minder schadelijk voor onze tanden dan toegevoegde, geraffineerde suikers, is de gedachte. In de jaren zeventig startte de campagne ‘Snoep verstandig, eet een appel’, met onder meer een piepjonge Bridget Maasland en Danny de Munk, in een poging tandbederf bij met name kinderen tegen te gaan.
In Engeland hadden ze The Beatles. Hier werd in 1965 door The Britisch Dental Council een poster uitgebracht waarop de vier bandleden verlekkerd in een appeltje bijten. Daaronder prijkt de wat merkwaardige aanmoediging: “End a meal with an apple. It’s nature’s toothbrush”. De Nederlandse Beatle Fanclub zal er vast nog een collectors item van hebben, vermoed ik zo.
Al met al heeft dit met afvallen niets te maken, maar het versterkte wel het beeld van een appel als gezond tussendoortje. Eigenlijk wat de Schijf van Vijf nog steeds bepleit met twee porties fruit per dag.
Rode versus groene appels
Uit een onderzoek van de Belgisch landbouwexpert Luc Busschaert, inmiddels alweer ruim 10 jaar geleden, bleek dat de rode appelsoorten 10 tot 18 procent meer voedingsvezels bevatten dan groene. Nog belangrijker is de aanwezigheid van quercetine, een antioxidant dat de vetmassa verlaagt, wat goed is tegen hart- en vaatziekten. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. En dan is er nog het cholesterol verlagende pectine. Ook daar zit tot een derde meer van in een rode appel. Al die goede stoffen zitten overigens vooral in de schil, dus kun je het appeltje maar beter niet schillen.
Appels versus peren
Het gezondheidsimago van appels blijkt zorgvuldig gecultiveerd. Ook al is er een gezegde dat ons vertelt dat je appels niet met peren mag vergelijken, in de praktijk blijkt er weinig verschil. Cijfers van het Nederlands Voedingsstoffenbestand tonen aan dat een peer zelfs minder (!) calorieën bevat dan een Elstar, de meest gegeten appel van Nederland. Dit verschil is overigens marginaal. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid vezels en kalium. Je kunt het eten van appels en peren dus prima afwisselen.
Nationale Appelplukdagen
Eind deze maand zijn de Nationale Appelplukdagen. Je kunt dan bij fruittelers appels én peren plukken. Als je wilt weten waar je terecht kunt, kijk dan op www.defruitigste.nl, onder Hardfruitdagen 2023. Er zijn vaak ook leuke activiteiten aan verbonden voor kinderen. Spring op je fiets (dan ben je meteen helemaal goed bezig) en maak er een mooie dag van!