Hoe maak ik thuis sporten aantrekkelijker?

25/10/2019 in: Beweging

Hoe maak ik thuis sporten aantrekkelijker

Het kan lastig zijn om jezelf te motiveren om thuis in beweging te komen, maar hopelijk maakt deze blog je enthousiast en wordt een work-out thuis ineens veel aantrekkelijker!

Ben je geen fan van de sportschool en past een rondje hardlopen ook niet echt bij jou? Thuis sporten is dan een goede optie, want je bevindt je in een vertrouwde omgeving zonder pottenkijkers. Het enige nadeel… je moet jezelf motiveren, er is namelijk niemand in de buurt die dat kan doen. En ik snap heel goed dat dat niet altijd even makkelijk is. Daarom heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jij straks met plezier thuis je work-outs doet.

1.       Vind de work-out die het best bij je past
Tegenwoordig zijn er oneindig veel digitale trainingen te vinden, en ik weet zeker dat je er eentje kunt vinden die precies past bij wat jij leuk vindt. Doe van tevoren wat research en ga op zoek naar leuke, inspirerende fitness apps, -sites of -televisiezender die aansluit bij jouw interesses.

2.       Plan je work-outs in
Ja, je zal je sportmomentjes zorgvuldig moeten inplannen. Omdat het makkelijk is om thuis andere dingen te gaan doen in plaats van te gaan sporten (lees: Netflix kijken, huishouden, kinderen), kan je je work outs het beste inplannen alsof het afspraken zijn. Op die manier kan je al je andere activiteiten om je work out heen plannen en heb je geen excuus meer om niet van de bank af te komen. Pak de agenda er dus maar bij!

3.       Maak ruimte
Het lastige aan thuis sporten is dat je niet de ruimte hebt die de sportschool biedt; een klein beetje improvisatie is dus wel gevraagd. Staat je kelder of zolder gedeeltelijk leeg? Hoppa, daar is je private gym! Heb je die luxe niet? Bedenk dan van tevoren of je eventueel meubels wat moet verplaatsen om ruimte te maken en doe dat dan ook alvast. Zo hou je tijdens je geplande sport uurtje ook echt een uur over om je work-out te volbrengen.

4.       Kies een leuke sportoutfit
Een leuk outfit werkt echt. Je voelt je gewoon beter. Hetzelfde geldt voor sporten! Als je je mooiste sportoutfit aantrekt, kan alleen dat je al motiveren om te gaan sporten. Ben je dus van plan om na een lange dag jezelf nog in het zweet te werken? Wissel dan gelijk je werkoutfit voor je sportoutfit, dan kom je er niet meer onderuit!

5.       Beloon jezelf
Ja, echt! Je mag jezelf best een kleine beloning geven wanneer je je work out hebt afgerond. Je hebt jezelf er immers toch toe gezet om te gaan sporten. Ga nu niet gelijk na elk sport uurtje je voorraadkast plunderen, want dan heb je voor niks gesport. Een gezonde reep of een stukje fruit kan ook al een hele lekkere en verantwoorde beloning zijn. Vind je het lastig om iets gezonds te kiezen als beloning? Een paar schoenen is ook een hele leuke beloning natuurlijk. En als dat geen motivatie is…

Ben je van plan hier echt werk van te gaan maken en wil je thuis lekker aan de gang, dan kan ik je wel aanraden een aantal attributen aan te schaffen. Heb je nog nooit gesport en wil je eerst maar eens zien of het wat voor je is, doe dan vooral eerst alle oefeningen met je eigen lichaamsgewicht en gebruik geen attributen. Ben je al wat langer bezig en wil je jezelf wat meer uitdagen dan zou ik zeker het één en ander aanschaffen.

Mijn musthaves voor thuis zijn;

1         Dumbbells
Een eerste vereiste als je thuis wilt trainen.

2         TRX banden
Met deze banden gebruik je je lichaamsgewicht om bij iedere beweging weerstand te bieden. Er zijn banden te koop die je over een deur kan hangen of rondom een (stevige) trapleuning kan haken.

3         Elastische weerstandsband
Kleine exemplaren helpen je om je benen, heupen en billen sterker en slanker te maken; grotere banden maken kniebuigingen extra uitdagend en een optrekoefening lichter.

4         Balansbal
Onmisbaar bij het in shape brengen van je lichaam. Opdrukken, biloefeningen, buikspieren... er zijn tal van oefeningen te vinden waarbij je een balansbal gebruikt.

5         Springtouw
Ideaal om warm te worden voor je training, of jezelf uit te dagen door steeds iets langer te springen. Perfect voor de conditie.

Oké, nu je dit gelezen hebt kan je er niet meer onderuit. Sporten kan altijd en overal. Heel veel plezier bij het (thuis) sporten en blijf jezelf uitdagen en motiveren.


Over de auteur:

Laura Janssen

Met mij als coach Afvallen en je streefgewicht halen en behouden