121 Kom van die bank af

Kom van die bank af, ik waarschuw niet meer… (melodie ‘Kom van dat dak af’). Dit zing ik vaak als ik aan het powerwalken ben. Ik heb dan gelijk een lekker tempo om op te lopen.

Vroeger wandelde ik met mijn honden dagelijks twee uur in het bos, maar met mijn huidige hond is dat niet mogelijk. Met hem kan ik alleen korte stukjes wandelen en daardoor was ik in een notoire bankhangster veranderd. Ken je dat? Lekker op de bank hangen onder je plaid en maar zappen. Niet meer vooruit te branden en nergens energie voor.

Voldaan gevoel
We weten allemaal heus wel hoe essentieel bewegen is voor een gezonde leefstijl. Je weet het en toch kan je jezelf er niet toe zetten. Sinds ongeveer een jaar ben ik official powerwalk trainer. Ik maak nu dagelijks mijn eigen meters, naast de lessen die ik geef. Het werkt voor mij het beste om ’s ochtends gelijk mijn loopkleding aan te doen en op pad te gaan. Hup, meteen aan de bak. Dat geeft voor de rest van de dag een heerlijk voldaan gevoel. Ik heb het dan toch maar weer gedaan. In je eentje iets ondernemen is wel anders dan dat je samen met anderen gaat. Als ik lesgeef, maakt het mij niet uit om later op de dag te lopen. Dat is voor veel mensen zo. Omdat je met anderen hebt afgesproken ga je gewoon. Je wilt niet afzeggen voor de ander. Samen iets ondernemen is altijd gezelliger en maakt echt dat je minder snel afhaakt. Je wilt immers niet voor elkaar onderdoen.

Voel je goed, van je kruin tot je voetzolen
Weet je wat zo fijn is? Ik kan echt merken wat het voor mijn lijf doet. Ik beweeg mij veel soepeler, mijn flubberkuiten zijn gespierder geworden, mijn conditie is in korte tijd mega verbeterd, afvallen gaat relatief beter en ook voor mijn humeur is het goed. Door het lopen kom ik los van alles wat in mijn hoofd zit en begin ik de dag stralend. Even de dagelijkse sores loslaten… Ik kan het je echt aanbevelen!

Zoek een vorm van beweging die bij jou past
Ik vind deze vorm van lopen heel fijn en daarom werkt het voor mij. Het is belangrijk dat je iets doet waar je blij van wordt. Voor de een is dat baantjes trekken in het zwembad, terwijl de ander liever naar de sportschool gaat of heerlijk met de kinderen op zondagmiddag gaat fietsen. Verzin het maar… als je maar iets doet waar jij je goed bij voelt en wat bij je past.

Zet jezelf op de agenda
Wat? Wat zeg je? Hoor ik je nu zeggen dat je daar geen tijd voor hebt? Ja, dat smoesje vertelde ik mijzelf ook vroeger. We plannen van alles in ons leven, dus waarom niet wat me-time voor jezelf inplannen? Je hoeft dit echt niet iedere dag te doen. Begin eens met één keer in de week op een vaste dag/tijdstip met een vriend(in) af te spreken. Zie je die ook weer eens, toch? Gun je jezelf dit? Je zal zien: daarna heb je energie voor 10, waardoor je alles veel sneller afwerkt.

Je hoeft echt niet fanatiek te gaan sporten, maar ook kleine verbeteringen (bijvoorbeeld een kwartiertje wandelen tijdens de lunchpauze) zijn zinvol. Dat is beter dan op die bank te blijven zitten, dus: kom van die bank af …♫

Roos Zantkuyl