Meer voelen en dichter bij jezelf komen

31/07/2020 in: Mind

Leer voelen lijstje

“Hoi! Ik ben er weer helemaal klaar voor” zegt ze. “Ik ben wel wat boos op mijn gezin want ze hebben me in de afgelopen maanden niet gezegd dat ik moest stoppen met snoepen. Daar heb ik ze ook op aangesproken.

Ik voel namelijk zelf niet of ik trek, honger, of helemaal geen behoefte heb aan eten. Ik eet gewoon altijd. Dat weet je inmiddels wel. Dus het zou wel fijn zijn als mijn gezin mij even wil corrigeren als ik door blijf eten. Het is dus ook wel hun schuld dat ik zo aangekomen ben. En door het vele thuiszitten natuurlijk”.

Zo, dat is een beste binnenkomer! Goedemorgen lieve vrouw, fijn je weer te zien!

Voor wie val je af?
Als ze haar verhaal gedaan heeft gaan we even wegen. Ik wil ook graag even weten wat de cijfers vertellen naast haar verhaal. Mijn cliënt schrikt van de cijfers. “Zóveel?!” roept ze. “Klopt die weegschaal wel? Zie je wel, ik moet nú afvallen. De afgelopen maanden heb ik veel vanuit huis gewerkt, niemand zag me. Nu ik mijn werk weer buiten de deur aan het oppakken ben, moet ik er weer goed uitzien”.

Ik vraag haar met zorgvuldig geformuleerde woord.en voor wie ze déze ronde gaat afvallen. Want het is mij al eerder opgevallen dat ze alles buiten zichzelf legt en aangeeft zelf niets te voelen.

Voel je het?
Als je je lijf niet voelt leef je misschien wel te veel in je hoofd. En aan dat hoofd zit dan toevallig ook nog een lichaam. En dat lichaam moet wel voor de buitenwereld in dat jurkje passen. Anders vindt het hoofd dat niet oké.

Mijn cliënt is even stil. Ze begrijpt heel goed dat we het eens over ‘het lichaam ervaren’ mogen hebben. De sensaties voelen in je lijf. Energie die daar stroomt. Misschien tintelt het wel ergens, of voelt het vermoeid. Hoe voelt je hart dat klopt?  Kijk ook eens naar je mooie gezin en probeer eens te ontdekken wat je daarbij voelt, en wáár je dat gevoel in je lijf dan ervaart.

Zorgen voor jezelf
Want als je lijf onderdeel van jou wordt, wil je er ook voor zorgen. Dan komt het besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor de zorg voor jezelf. Dan kan jouw gezin jouw basis zijn, maar zijn zij niet meer verantwoordelijk voor jouw keuzes. Dan is het fijn als jouw lijf in dat leuke jurkje past, maar is het niet meer nodig voor de buitenwereld. Dan zijn de cijfers op de weegschaal ook niet meer doorslaggevend voor jouw gedrag want we werken aan een gezonde manier van leven.

Contact maken met jezelf
We doen even een simpele oefening die haar nog geen 5 minuten per dag gaat kosten om weer contact te maken met haar lijf. En dat hoofd even te laten voor wat het is. Als er dan toch een gedachte opkomt, glimlach er dan maar even naar. Je zult zien dat je er dan meteen weer even afstand van kunt nemen.

Verantwoordelijkheid nemen
Ze voelt nog niets, zegt ze. Nog niet. Maar ze is gemotiveerd daarmee aan de gang te gaan zodat ze keuzes kan maken vanuit zichzelf. Dat ze kan gaan voelen wat haar lijf echt nodig heeft om vanuit daar zelf de verantwoordelijkheid te nemen.

“Voor mijn werk is het eigenlijk ook veel fijner om te leren voelen”, zegt ze. “Want ik werk met mensen die het soms heel erg moeilijk hebben en ik luister graag naar hun wensen. Zo kan ik ze nog beter helpen.”

En zo is het ook. Als je jezelf beter leert kennen omdat je je bewust bent van alles wat je bent, is het gemakkelijker er voor jezelf en de ander te zijn.

“Dank je wel” zegt ze. En ik vóel dat ze het meent.


Over de auteur:

Fonny Freek

Fonny is sinds 2011 eigenaar van Balance4ever en consulente van Het 1 op 1 Dieet Heerhugowaard. In haar zoektocht naar het vinden van een balans in een lichter leven studeerde zij voedingsleer, Transformatief Coachen en Onwards Coaching (1o ...