Wie kent het niet? Vluchten voor een situatie, ongemak of emotie. Het is menselijk en iedereen heeft hier wel eens mee te maken.
Vluchten
We vluchten voor een lastige situatie omdat we niet wetenwat te doen of hoe we ons moeten gedragen. Of omdat we de ander of een bepaald issueniet onder ogen durven te komen.
We vluchten voor ongemak in ons lijf bijvoorbeeld. Om hetgevoel van onrust, een lege maag of het gevoel van honger uit de weg te gaan. Ofwe vluchten voor een emotie; verdriet, pijn, eenzaamheid, stilte of eenonvervuld verlangen.
Je kunt vluchten op verschillende manieren. Daar zijn demeesten van ons enorm vaardig in. Door een afspraak af te zeggen, door naar detv te staren, veel op je smartphone of tablet te zitten, de ander de schuld tegeven waarom het afslanken niet lukt, de behoefte te hebben de afspraak die jemet jezelf gemaakt had te saboteren of door een gebeurtenis of emotie weg teeten. Met name die laatste drie issues kom ik tegen in mijn praktijk.
Een mens is van nature pijn vermijdend. Dit is eenoverlevingsstrategie die diep in ons oude brein huist. Pijn betekende in deoertijd vaak de dood. Een lege maag was het signaal dat je op zoek moest naareten want anders bleef je niet in leven. Toen heel effectief, nu bijzonderlastig.
Genot
We voelen ons liever comfortabel en zoeken daarom genot.Genot is bijvoorbeeld netflixen, social media, veel werken, extra veel sportenén vooral té veel, té vet of té zoet eten. Hoe heerlijk is het om een lekkerereep chocolade te eten als we ons niet oké voelen?
Ongemak vermijden
Ik vind het altijd interessant om te onderzoeken wat erdan vermeden wordt. Welk ongemak zit onder die chocolade. Dat ongemak voelt watdonker aan voor cliënten. Het bevindt zich in onze schaduw. We hebben het vooronszelf in een hoekje gezet want we zien en voelen het liever niet. En we latenhet liever ook niet aan anderen zien. Alsmijn cliënt beseft wat er eindelijk gegeten wordt kunnen we het om gaandraaien.
Lief zijn voor jezelf
We kunnen het ongemak uit deschaduw naar het licht, naar het zichtbare halen. In veel gevallen is hetvoldoende om het onderliggende issue te erkennen dat het er is en wat liefde tegeven. Want liefde is zacht en krachtig en heelt (bijna) alles. Lief zijn voorjezelf is essentieel om te kunnen werken aan jezelf.
Als we daarna ervaren dat het issue niet zo eng of erg wasals we dachten, komt er rust en kunnen we het zoeken van genot, het eten van dechocolade eventueel vervangen.
Goed gevoel
Het genot wordt dan een goed gevoel over jezelf hebben. Ervarendat je heel goed voor jezelf kunt zorgen. Oude overtuigingen, ervaringen dieooit pijn gedaan hebben zijn niet meer van nu (of nooit van jezelf geweest) enals je je bewust blijft en elke dag een beetje liefde geeft aan jezelfverandert alles. Dan eet je dat nare gevoel niet meer weg, maar kan een stukjechocolade gewoon een keertje lekker zijn.
Restjes ongemak
Vluchtgedrag, pijn vermijden en genot zoeken ken ik alsconsulente, maar zeker ook als mens. Ik ben niet beter, meer of minder dan mijncliënten. Misschien iets bewuster van wat pijn vermijdend- en genot zoekendgedrag eigenlijk is. Ook ik duik zo nu en dan die schaduwkant in om teonderzoeken wat er nog in dat hoekje staat. Dat doe ik bijvoorbeeld wanneer ikgetriggerd ben door iemand, want die trigger geeft aan dat er ergens nog eenbeetje ongemak zit.
No mud, no lotus
Niemand is ergens, we zijn allemaal onderweg. Door ons teontdoen van dat wat dwars zit groeien we. En bijzonder genoeg neemt het gewichtdan opeens af. ‘No mud, no lotus’ zeg ik altijd. Je kunt niet bloeien als jeniet door de modder (de ongemakken) heengaat.