No mud, no lotus

22/05/2020 in: Mind

no mud lijst

Wie kent het niet? Vluchten voor een situatie, ongemak of emotie. Het is menselijk en iedereen heeft hier wel eens mee te maken.

Vluchten
We vluchten voor een lastige situatie omdat we niet weten wat te doen of hoe we ons moeten gedragen. Of omdat we de ander of een bepaald issue niet onder ogen durven te komen.

We vluchten voor ongemak in ons lijf bijvoorbeeld. Om het gevoel van onrust, een lege maag of het gevoel van honger uit de weg te gaan. Of we vluchten voor een emotie; verdriet, pijn, eenzaamheid, stilte of een onvervuld verlangen.

Je kunt vluchten op verschillende manieren. Daar zijn de meesten van ons enorm vaardig in. Door een afspraak af te zeggen, door naar de tv te staren, veel op je smartphone of tablet te zitten, de ander de schuld te geven waarom het afslanken niet lukt, de behoefte te hebben de afspraak die je met jezelf gemaakt had te saboteren of door een gebeurtenis of emotie weg te eten. Met name die laatste drie issues kom ik tegen in mijn praktijk.

Een mens is van nature pijn vermijdend. Dit is een overlevingsstrategie die diep in ons oude brein huist. Pijn betekende in de oertijd vaak de dood. Een lege maag was het signaal dat je op zoek moest naar eten want anders bleef je niet in leven. Toen heel effectief, nu bijzonder lastig.

Genot
We voelen ons liever comfortabel en zoeken daarom genot. Genot is bijvoorbeeld netflixen, social media, veel werken, extra veel sporten én vooral té veel, té vet of té zoet eten. Hoe heerlijk is het om een lekkere reep chocolade te eten als we ons niet oké voelen?

Ongemak vermijden
Ik vind het altijd interessant om te onderzoeken wat er dan vermeden wordt. Welk ongemak zit onder die chocolade. Dat ongemak voelt wat donker aan voor cliënten. Het bevindt zich in onze schaduw. We hebben het voor onszelf in een hoekje gezet want we zien en voelen het liever niet. En we laten het liever ook niet aan anderen zien. Als mijn cliënt beseft wat er eindelijk gegeten wordt kunnen we het om gaan draaien.

Lief zijn voor jezelf
We kunnen het ongemak uit de schaduw naar het licht, naar het zichtbare halen. In veel gevallen is het voldoende om het onderliggende issue te erkennen dat het er is en wat liefde te geven. Want liefde is zacht en krachtig en heelt (bijna) alles. Lief zijn voor jezelf is essentieel om te kunnen werken aan jezelf.

Als we daarna ervaren dat het issue niet zo eng of erg was als we dachten, komt er rust en kunnen we het zoeken van genot, het eten van de chocolade eventueel vervangen.

Goed gevoel
Het genot wordt dan een goed gevoel over jezelf hebben. Ervaren dat je heel goed voor jezelf kunt zorgen. Oude overtuigingen, ervaringen die ooit pijn gedaan hebben zijn niet meer van nu (of nooit van jezelf geweest) en als je je bewust blijft en elke dag een beetje liefde geeft aan jezelf verandert alles. Dan eet je dat nare gevoel niet meer weg, maar kan een stukje chocolade gewoon een keertje lekker zijn.

Restjes ongemak
Vluchtgedrag, pijn vermijden en genot zoeken ken ik als consulente, maar zeker ook als mens. Ik ben niet beter, meer of minder dan mijn cliënten. Misschien iets bewuster van wat pijn vermijdend- en genot zoekend gedrag eigenlijk is. Ook ik duik zo nu en dan die schaduwkant in om te onderzoeken wat er nog in dat hoekje staat. Dat doe ik bijvoorbeeld wanneer ik getriggerd ben door iemand, want die trigger geeft aan dat er ergens nog een beetje ongemak zit.

No mud, no lotus
Niemand is ergens, we zijn allemaal onderweg. Door ons te ontdoen van dat wat dwars zit groeien we. En bijzonder genoeg neemt het gewicht dan opeens af. ‘No mud, no lotus’ zeg ik altijd. Je kunt niet bloeien als je niet door de modder (de ongemakken) heengaat.

We lopen graag een stukje met je mee, op weg naar een Lichter Leven.

Over de auteur:

Fonny Freek

Fonny is sinds 2011 eigenaar van Balance4ever en consulente van Het 1 op 1 Dieet Heerhugowaard. In haar zoektocht naar het vinden van een balans in een lichter leven studeerde zij voedingsleer, Transformatief Coachen en Onwards Coaching (1o ...