Gezonde BBQ: deze tips helpen je op weg

26 maart 2025 in
Gezonde BBQ: deze tips helpen je op weg
Zeno Peereboom

Yes! Het is weer heerlijk zomerweer. Voor veel mensen betekent dat maar één ding: de barbecue kan aan. Als je aan het afvallen bent, vraag je je natuurlijk af of dat wel zo verstandig is. Gelukkig gaan barbecueën en afvallen prima samen, als je maar slimme keuzes maakt. Deze tips helpen je op weg.

Denk naover de porties

Gezond barbecueën begint met slim boodschappen doen. Als je van te voren alnadenkt over wat je gaat eten en een boodschappenlijstje maakt, maak je hetjezelf makkelijker om verleidingen te weerstaan. Zo voorkom je ook dat je teveel in huis haalt en uiteindelijk meer gaat eten dan je van plan was.

Stokbrood en kant-en-klaar

Stokbroden en kant-en-klare salades zijn op de meeste barbecues in overvloedaanwezig en daar eet je al snel te veel van. Laat je niet verleiden. Beter is het om dit gewoon niet in huis te halen of te laten staan als je aanwezig bent op eenbarbecue. In wit stokbrood zitten geen nuttige voedingsstoffen. Dat geldt ookvoor de kant-en-klare salades, waar vooral veel zout, suiker en vet in zit. 

Leef jeuit met groenten

Een spiesje met paprika, ui en aubergine smaakt bijvoorbeeld heerlijk van debarbecue. Vlees hoeft helemaal niet de hoofdrol te krijgen. Door te barbecueënmet veel groenten kun je gewoon meegenieten én eet je gezond. Je hoeft nietalles te grillen, maar kunt ook een deel bewaren zodat je tussendoor nog wat teknabbelen hebt. Volg je het Stappenplan, check dan welke en hoeveel groenten je mag hebben. 

Kies jefavoriete stukje vlees of vis

Een stukje varkenshaas, biefstukje of toch liever kipfilet? Kies voor een magerstukje vlees of vis wat je het allerlekkerst vindt en geniet daar ook echt van.Neem kleine happen en kauw met aandacht. Wil je variëren met twee soorten vleesof vis? Eet dan van beide de helft.

Gebruikverse kruiden voor meer smaak

Breng je stukje vlees of groente spies op smaak met verse kruiden. Meng knoflook,peper of peterselie met een beetje olie en proef het verschil! Strooi wel metmate. Te veel kruiden komen de smaak niet ten goede.

Geef jeglas water meer pit

Veel water drinken blijft belangrijk, ook tijdens een barbecue. Zet daarom eenkan water op tafel die goed in het zicht staat. Voeg bijvoorbeeld ijsblokjes, eenpaar plakjes verse gember en munt toe. Laat dit een kwartier staan en je hebtmeteen meer smaak. Je kunt natuurlijk ook variëren met de drankmixen. Maak ereen feestelijk drankje van!

Geniet van je BBQ