Waarom is sporten zo goed voor ons?

08/08/2019 in: Beweging

Waarom is bewegen zo goed voor ons

Er zijn heel veel goede redenen om (meer) te gaan bewegen, zowel voor je lichamelijke als voor je geestelijke gesteldheid.

In deze blog lees je wat de positieve effecten zijn van sporten, welke verschillende mogelijkheden er zijn, waarom sporten zo belangrijk is maar ook dat sporten echt heel leuk kan zijn. Met als doel dat we allemaal (wat vaker) gaan sporten.

Er is genoeg keus

Er zijn veel verschillende manieren zijn om te sporten: binnen/buiten, kracht/conditie, teamverband/alleen, high intensity/low intensity, thuis/sportschool. Er is voor ieder wat wils, dus niet sporten is eigenlijk geen optie. ;)

Ook je niveau hoeft niet te bepalen wat je gaat doen. Iedereen stapt op een ander niveau in, en dat je misschien op dit moment nog weinig conditie of kracht hebt maakt niks uit. Om conditie en kracht te krijgen moet je ergens beginnen.

Ga op onderzoek uit

Omdat er zoveel variatie in sporten is, is handig om te ontdekken wat bij jou past. Plezier bij het sporten is belangrijk. Zonder plezier ga je het niet volhouden, dat is het uitgangspunt.Wil je niet direct een sportabonnement afsluiten? Geen probleem, er is genoeg te doen buiten de sportschool. Denk bijvoorbeeld aan

 • hardlopen/wandelen. Via internet zijn er tal van loopschema’s te vinden die je helpen je conditie te verbeteren;
 • zwemmen is net als hardlopen een cardio sport, waarbij je hele lichaam in beweging komt. Bovendien wordt je lichaam ‘gedragen’ door het water en is het risico op blessures erg klein;
 • fietsen. Naast elke dag naar je werk fietsen, kun je ook voor je plezier fietsen. Lekker gezond bewegen in de buitenlucht.

Een stok achter de deur

Het kan zijn dat je van jezelf weet dat je niet gemotiveerd genoeg bent om op eigen houtje te gaan bewegen en dat je een stok achter de deur nodig hebt. Dat maakt niet uit, als je maar iets doet wat bij jou past. Dan kan een sportschoolabonnement waar verschillende lessen gegeven worden voor jou misschien wel de uitkomst zijn. Vaak bieden sportscholen een proefweek aan, zodat je kunt kijken wat bij jou past en je nog geen lid hoeft te worden. Ideaal!

Bij mij op de sportschool geven ze van alles, bijvoorbeeld:

 • bodypump - maakt sterker, bevordert de vetverbranding, je bepaalt zelf het gewicht;
 • Zumba - heerlijk dansen op fijne muziek. Je verbrandt veel en doordat je intensief danst, train je ook je uithoudingsvermogen. Meestal is Zumba ook erg gezellig;
 • yoga - vermindert stress, verbetert je flexibiliteit en balans en het kan je ook sterker maken.

Kortom: er is echt voor ieder wat wils, je moet alleen ontdekken wat bij jou past.

Waarom iedereen zou moeten sporten

Er zijn veel redenen om te gaan sporten en eigenlijk weten we het wel, maar toch hieronder nog even een kleine opsomming waarom sporten zo goed voor je is.

 • Het maakt je spieren sterker. Je hart is ook een spier en wordt dus ook sterker!
 • Het verhoogt je weerstand.
 • Het helpt je om je gewicht onder controle te houden.
 • Je zit beter in je vel.
 • Je hebt minder last van stress (lekker je hoofd leegmaken!).
 • Je slaapt beter.

Need I say more? Nee toch? Redenen genoeg om meteen aan de slag te gaan. Ga op onderzoek uit en doe vooral wat je leuk vindt. Alle beweging op welk niveau dan ook is goed. 

Succes en veel plezier!

Over de auteur:

Laura Janssen

Met mij als coach Afvallen en je streefgewicht halen en behouden