Dieet > Wees als een postzegel

Wees als een postzegel

Wees als een postzegel

Wees als een postzegel en laat niet los voordat je je bestemming hebt bereikt. Dit is een quote van J. Billings en deze quote plopte net binnen in mijn brein.

Tijdens het uitlaten van Moos liep ik aan songfestival te denken wat dit jaar niet doorging en toen dacht ik aan Duncan Lawrence; een vorig jaar nog totaal onbekende zanger die het songfestival voor Nederland won. Chapeau, Duncan!! Respect voor deze jongen die zijn hoofd koel wist te houden in dit mediacircus en zich niet gek liet maken en zo goed zijn focus wist te behouden.

Aan alle kanten werd er de laatste maanden voor het songfestival aan hem getrokken, los nog van de mega druk die op zijn schouders lag om Nederland weer op de kaart van songfestivalland te zetten. Ik geef het je te doen. En Duncan? He DID it!! Ik kan alleen maar een hele diepe buiging voor hem maken.

Hoe kom ik hier nu zo op? Want The 1:1Diet gaat toch over afvallen en niet over liedjes zingen... Ook als je op dieet bent is het vaak heel moeilijk om je focus te behouden. In het begin zit je lekker in de goede flow en lukt het je allemaal wel. Je hebt jezelf een doel gesteld en bent vastbesloten het deze keer te behalen. Geen probleem, deze keer ga je er echt voor. En dan toch gebeurt het je… toch die uitglijder! Je was op de verjaardag van je beste vriendin die altijd de allerlekkerste appeltaart bakt. En ja hoor, dan begint het: 1 klein stukje kan toch wel? Ik wist dat je kwam en heb speciaal voor jou deze appeltaart gebakken omdat ik weet hoe lekker je die vindt. Je zwicht en eet dat stukje taart. Eigenlijk geniet je er niet eens van, want je voelt je best schuldig dat je dit doet. En ja…je hebt de dag toch al verknald, dus dat glaasje witte wijn en die borrelnootjes maken dan ook niet meer uit. De volgende dag baal je van jezelf. Pfff… dan wordt het echt moeilijk: laat je je koppie hangen en geef je het nu op? Voordat je het weet zit je dan weer in die vicieuze cirkel en heb je het oude, bekende gedrag weer opgepakt. Het gedrag waardoor je het overgewicht hebt gekregen. Opnieuw de frustratie van dieetpoging nummer zoveel die mislukt is.

Of weet je jezelf te herpakken, weet je de vicieuze cirkel te doorbreken en ga je door? Dat is knap lastig, maar wel noodzakelijk om je doel te behalen. De eerste dagen heb je wederom oorlog in je hoofd en moet je de verleidingen opnieuw weerstaan. Het is dan zo belangrijk om je opnieuw te focussen op jouw doel. Want blijf je toegeven aan de verleidingen, dan kom je er niet van af. Geef je er niet aan toe, dan wordt het vanzelf rustiger in je hoofd. De aanhouder wint!

Wat je mogelijk kan helpen om de focus te herpakken en te behouden is de 30-dagen challenge. Je kunt deze challenge bij je consulent verkrijgen en je kunt op de kaart jouw doelstelling zetten en de dagen afstrepen die gelukt zijn. Dat motiveert je om jouw doel te behalen en 30 dagen zijn te overzien. Maak er eventueel een ‘don’t break the chain’-spelletje van. Iedere keer dat je de mist ingaat, moet je weer van voren af aan beginnen. En dan is je doel natuurlijk om de ketting van kruisjes langer te maken dan de vorige, liefst nu in één keer door naar het einde. Je kunt de 30-dagen challenge gewoon steeds opnieuw inzetten.

Bespreek van tevoren met je consulent hoe je de uitdaging van een feestje aan kunt gaan en hoe je op zo’n lastig moment jouw focus wel kunt behouden en toch kunt genieten van het feestje. Want dan kom ik nog even terug op Duncan: ook hij hoefde het niet alleen te doen. Ook hij had een team ter ondersteuning. En zo is het ook voor jou, want afvallen doen we samen.

Enneh… heb je een moeilijk momentje…denk dan nog eens aan die postzegel: niet loslaten voordat je je bestemming hebt bereikt. Zodat ook jij later kunt zeggen: I DID it!


Over de auteur:
Roos Zantkuyl

Roos Zantkuyl

Hoe hoog leg jij de lat?

Hoe hoog leg jij de lat?

Als vrouw willen we allemaal wel de ronde billen van Jennifer Lopez, de strakke buik van Doutzen Kro ...