5 tips om te koken met een klein(er) budget

24/02/2023 in: Actueel

Budgetkoken lst

We kunnen er niet omheen: alles is duurder geworden. Je hoort, leest en merkt het overal. Vind je het lastig om met een klein budget toch iedere dag een lekkere en voedzame maaltijd op tafel te zetten? We geven je 5 tips om je op weg te helpen!

1. Plan vooruit
Om je tripje naar de supermarkt zo makkelijk mogelijk te maken, kun je het beste vooruit plannen. Bedenk wat je de komende week wilt eten en maak hier een boodschappenlijstje voor. Vergeet niet om ook het ontbijt en de lunch mee te nemen op je lijstje. Wanneer je met een lijstje en een doel de supermarkt in gaat, heb je minder kans om producten in je wagentje te gooien die je eigenlijk niet nodig hebt. Zorg er ook voor dat je niet met een hongergevoel boodschappen gaat doen. Die koekjes en chocola zijn nóg aantrekkelijker als je een rommelende maag hebt.

Als je veel verse groenten gebruikt en je bang bent om iets over te houden, kijk dan of je meerdere gerechten kunt maken met dezelfde groenten. Heb je aan het eind van de week nog restjes in de koelkast liggen? Gebruik die dan voor een lekkere wokschotel. Zo hoef je niets weg te gooien!

2. Energiezuinig
De gasprijzen rijzen de pan uit en tijdens het koken gebruik je al snel meerdere pannen tegelijk op het gasfornuis. Eenpansgerechten zijn hier een goede oplossing voor. De naam zegt het al, zo’n gerecht maak je helemaal in één pan. Dat scheelt energie en ook nog eens afwas! Nog een voordeel: deze gerechten zijn ook nog eens heel smaakvol, omdat je alle ingrediënten met elkaar bereidt.

Wist je dat je tijdens het koken het beste een deksel op de pan kunt doen? Daar bespaar je veel energie mee. Let ook op dat je pannen passen bij de hoeveelheid eten die je erin wilt bereiden. Zo voorkom je dat je onnodig veel water gebruikt.

Wil je nog meer besparen? Kook dan wat minder op gas en gebruik de elektrische oven voor een heerlijke traybake, kook in de magnetron of gebruik vaker de airfryer. Zo bezuinig je in ieder geval op gas!

Denk er ook eens aan om meerdere porties tegelijk te maken. Doe ze in een goed afsluitbaar bakje en vries ze in. Dan heb je voor de volgende week alvast weer een lekkere maaltijd klaarstaan.

3. Veggie day
Vlees en vis zijn vaak duurder dan groenten. Las daarom wat vaker een vegetarische dag in. Zo bespaar je weer op je boodschappen en het is ook nog eens hartstikke lekker en beter voor het milieu!

Inspiratie nodig? Probeer eens de linzensoep met knapperige tempeh blokjes of de smaakvolle pompoenrisotto met geitenkaas.

4. In de winkel
Supermarkten zijn ingericht om zoveel mogelijk te verkopen. Denk maar eens aan de chocoladerepen bij de kassa en natuurlijk de aanbiedingen op de kopstellingen die niet te missen zijn.

Wist je ook dat de schappen zelfs zijn ingericht om dit ‘spelletje’ te spelen? De duurste artikelen, de A-merken, worden in de meeste supermarkten op ooghoogte gezet. Kijk dus eens naar de schappen die lager of hoger zijn. Vaak vind je daar huismerk en andere goedkopere producten die net zo lekker of misschien nog wel lekkerder zijn.

5. Uit het seizoen
Groenten en fruit uit het seizoen zijn niet alleen beter voor je portemonnee, ze zijn ook nog eens lekkerder en duurzamer. Omdat deze producten vaak in Nederland worden verbouwd zijn de transportkosten lager en daarom ook goedkoper. Met een seizoenskalender heb je een duidelijk overzicht van welke groente- en fruitsoorten er momenteel in het seizoen zijn.

 

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor