Veel slimmer dan je van nature al bent zullen bepaalde voedingsmiddelen je
niet maken, maar je kunt er met de juiste voeding wel voor zorgen dat je brein
jong blijft.
Er is wetenschappelijk bewijs voor dat vette vis (haring, makreel, sardientjes)
je mentale achteruitgang bij het ouder worden kunnen remmen.
(1) Ook kunnen anthocyanines (kleurstoffen die in planten voorkomen, bijvoorbeeld
in rode kool en blauwe bessen) je hersenen beschermen tegen schadelijke
invloeden.
(2)
Er is ook wetenschappelijk bewijs voor dat de specerij kurkuma
het brein beschermt tegen cognitieve achteruitgang bij bijvoorbeeld
Alzheimer, zo toont onderzoek van de Indiase Academy
of Neurology aan.
(3) Ook antioxidanten zouden
je denkvermogen ten goede komen, en deze vind je bijvoorbeeld in pure chocolade
en groene thee.
(4)
Daarnaast is er voedsel dat je beter kunt laten staan als je je brein fit
wil houden. Dat geldt voor suikerrijke dranken, die in verband worden
gebracht met het ontstaan van Alzheimer. Transvetten, die je vaak vindt in
producten die ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’ bevatten, zijn niet
goed voor je denkvermogen, en helemaal af te raden is het overmatig gebruik van
alcohol, dat je brein op den duur laat verschrompelen.
(5)En dan nog een paar tips: zorg dat je genoeg vocht tot je neemt; train je
hersenen door ze vaak te gebruiken, bijvoorbeeld in spelletjes op je iPad of
door het leren van een nieuwe taal. En slaap voldoende, liefst acht uur per
nacht, want mensen die goed slapen, presteren volgens onderzoekers 20% beter op
cognitieve testen.
Kortom: er is genoeg dat je kunt doen om je hersenen vitaal
en krachtig te houden!
De diverse onderzoeken kun je hier nalezen:
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16216930/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6930593/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
4 https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bph.13551
5 https://www.researchgate.net/publication/7685862_10t_12c-conjugated_linoleic_acid_inhibits_lipopolysaccharide-induced_cyclooxygenase_expression_in_vitro_and_in_vivo
Over de auteur:
José Bernaerts
Gastblogger
José Bernaerts studeerde in 1984 af aan de School voor de Journalistiek en was 18 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Santé (gezondheid & psychologie).
Exclusief voor The 1:1 Diet schrijft zij artikelen voor de rubriek Wist je dat?