Een dieet op wetenschappelijke basis

Het 1 op 1 Dieet is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gestoeld op meer dan 25 jaar praktijkervaring in Nederland. Jaarlijks helpen onze consulenten zo’n 30.000 mensen hun persoonlijke doel te bereiken én te behouden. Al ruim 1,2 miljoen mannen en vrouwen gingen je voor. Wat je doel ook is, je kunt op ieder moment starten en werken aan een nieuwe jij. Nu is het jouw beurt!

Een korte geschiedenis

Het 1 op 1 Dieet is voortgekomen uit The Cambridge Diet, dat in 1984 werd gelanceerd in Engeland en onder die naam in 1997 ook naar Nederland kwam. Grondlegger is de Engelse voedingswetenschapper dr. Alan Howard (1929-2020). In 2020 heeft de naamswijziging naar The 1:1 Diet (Het 1 op 1 Dieet) plaatsgevonden, om de specifieke meerwaarde te benadrukken van de persoonlijke begeleiding door onze consulenten.

Ik wil meer weten

Europees keurmerk

Het 1 op 1 Dieet is gebaseerd op de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad, in combinatie met speciaal ontwikkelde laagcalorische maaltijdproducten. Deze producten zijn goedgekeurd door de EFSA, the European Food Safety Authority en worden gezien als een effectief product voor zowel gewichtsverlies als gewichtsbehoud.(*) Ze vallen onder de General Food Law van de Europese Unie. Dat betekent dat zij worden aangemerkt als volwaardige voeding.(**) 

null

*  Regulation (EU) 2016/1413
** General Food Law Regulation (EC) 178/20021 

Een uitgebalanceerd voedingsplan

Waardevolle suppletie
Overgewicht gaat in veel gevallen gepaard gaat met ongezonde voedingspatronen. Dat betekent dat de samenstelling van wat men eet onvoldoende gezonde nutriënten bevat. De  maaltijdproducten van Het 1 op 1 Dieet bevatten alle essentiële vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels voor een evenwichtige voeding, maar dan zonder de extra calorieën.(*)  

Het 1 op 1 Dieet is daarmee  een van de weinige laag caloriediëten waarbij geen extra voedingssupplementen geslikt hoeven te worden, omdat deze al in voldoende mate in de producten aanwezig zijn. Gecombineerd met reguliere maaltijden is hier sprake van een volkomen gezond en evenwichtig voedingspatroon.  

Waarom we geen calorieën meer tellen
Het 1 op 1 Dieet werkt met portie-eenheden in gramsgewichten. Dit is baanbrekend, want daarmee stappen we af van de klassieke methode van calorieën tellen, die vaak aan diëten is verbonden. Het Stappenplan, waarop Het 1 op 1 Dieet is gebaseerd, gaat uit van de verschillen in voedingswaarden. De ene calorie is dan de andere niet. Je kunt 100 kcal uit een reep chocolade niet vergelijken met 100 kcal uit blauwe bessen, die naast energie ook nog vezels en vitaminen leveren.(**) 


*   
Regulation (EU) 2016/1413 
** ‘Why calories don’t count: how we got the science of weight loss wrong’, Dr. G. Yeo 

 

Wat zegt het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum ziet de tijdelijke inzet van onze producten als een hulpmiddel om tot een duurzaam gewichtsverlies te komen. Zij stelt: “Het dieet bestaat uit een Stappenplan, waarmee geleidelijk gewone voeding wordt geïntroduceerd en de maaltijdproducten worden afgebouwd. Zo wordt men bij het bereiken van het streefgewicht begeleid in het aanleren van een gezond eetpatroon.”(*) 


* https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/1-op-1-dieet-cambridge-weight-plan.aspx

Persoonlijke begeleiding

Bij Het 1 op 1 Dieet word je gedurende het hele traject persoonlijk begeleid door een gecertificeerde consulent, die zelf ervaring heeft opgedaan met het programma. Afvallen onder begeleiding toont een hogere slagingskans dan wanneer je dit op eigen houtje wilt doen.(*) Dat geldt ook voor het behouden van het bereikte streefgewicht nadien. Het maandelijks blijven zien van een consulent, geeft ook hier een beter resultaat.(**)

*   Weight loss with self-help compared with a structured commercial program: a randomized trial. Heshka S et al, 2003
** Comparison of strategies for sustaining weight loss: the weight loss maintenance randomized controlled trial. Svetkey LP et al, 2008

Ik wil meer weten

Afvallen en naar een gezonde leefstijl, voor nu én later

De maaltijdproducten van Het 1 op 1 Dieet zijn kant en klaar, waarmee - zeker in het begin - het inkopen, afwegen en bereiden van reguliere voeding tot een minimum wordt beperkt. Bestaande, ongezonde eetgewoonten worden hiermee voor bepaalde tijd onderbroken.(*) Dit biedt de gelegenheid tot een reset van geest en lichaam, om eenvoudiger tot de opbouw van een nieuw voedingspatroon te komen.(**) 

Voor het inregelen van nieuwe gewoonten, wordt uitgegaan van een langere tijdsduur.(***) Aan het einde van het Stappenplan van Het 1 op 1 Dieet kun je ervoor kiezen één maaltijdproduct per dag te blijven gebruiken. Het vervangen van één dagelijkse maaltijd door een laag calorisch maaltijdproduct draagt bij aan een duurzaam gewichtsbehoud.(****) 

*     The evolution of very-low-calorie diets: an update and meta analysis. Tai AG, Wadden TA, 2006
**    Formula meal diet plan can tackle obesity in short term. Nerys Astbury, Oxford University in The Gardian, 25-05-2018
***   Making habits, breaking habits: why we do things, why we don’t and how to make any change stick. Jeremy Dean, 2013
**** The look AHEAD study, a description of the lifestyle intervention and the evidence supporting it, T.A Walden et al, 2006.

 

Wetenschappelijk onderzoek 

De producten van Het 1 op 1 Dieet worden ingezet bij wetenschappelijk onderzoek aan het Erasmus MC (E-diet studie) en Maastricht University (Sweet studie). Patiënten met overgewicht kunnen op deze manier veilig en verantwoord afvallen. Hoofdonderzoeker Dr. Kirsten Berk van Erasmus MC, zegt hierover dat het op- en afbouwen met speciale maaltijdproducten mensen een stevige houvast biedt bij het afvallen en tegelijk een goede stimulans vormt om over te stappen op een duurzaam en gebalanceerd eetpatroon.*
  

null     null

* Nieuws voor diëtisten, april 2019, Maaltijdvervangers kunnen wél zinvol zijn. Interview met Dr. Kirsten Berk, Erasmus MC 

Mis niets en ontvang ook regelmatig recepten, ervaringsverhalen en tips.
>