Dit zijn de 5 gezonde voordelen van aardappelen

28 mei 2025 in
Dit zijn de 5 gezonde voordelen van aardappelen
Zeno Peereboom

Bij aardappelen denk je misschien meteen aan een ouderwetse stamppot of een schaal krieltjes bij het avondeten, maar wist je dat deze knol eigenlijk een echt vitaminebommetje is?

Bij Het 1 op 1 Dieet houden we van balans, gezonde keuzes én smaak. De aardappel past daar verrassend goed in! Wanneer je Het 1 op 1 Dieet volgt, kun je vanaf Stap 6 aardappelen toevoegen aan je dag. Hier zijn 5 gezonde voordelen van aardappelen die je misschien nog niet kende!

  1. Rijk aan vitamine C – Hallo weerstand!
    Je zou het misschien niet verwachten, maar aardappelen bevatten flink wat vitamine C. Deze vitamine is een echte held als het gaat om je immuunsysteem. Vooral in de wintermaanden is dit mooi meegenomen. Dus naast je sinaasappel of kiwi kun je ook denken aan een lekker portie aardappeltjes om je weerstand een boost te geven.

  2. Bomvol vezels
    Gooi die schil niet zomaar weg! In en net onder de aardappelschil zitten veel vezels en die zijn goud waard voor je spijsvertering. Ze zorgen voor een vol gevoel én ondersteunen een gezonde darmwerking. Tip: kies voor krieltjes of biologische aardappels en eet ze mét schil. Of probeer onze kipfilet met krieltjes uit de oven eens, bijvoorbeeld! Klik hier voor het recept. Lekker én gezond!

  3. Rijk aan kalium
    Aardappelen zijn een bron van kalium, een mineraal dat helpt om je bloeddruk in balans te houden. Kalium werkt als een soort tegenhanger van natrium (zout), en helpt je lichaam vocht en je bloeddruk te reguleren. Zeker als je op je hart- en vaatgezondheid let, is dit een bonus.

  4. Energie door complexe koolhydraten
    Aardappelen bevatten complexe koolhydraten en dat is goed nieuws als je je energiek wilt voelen zonder bloedsuikerpieken. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken en geven je lichaam geleidelijk energie. Ideaal voor een actieve dag of als je juist een dipje wilt voorkomen.

    Wist je dat afgekoelde aardappelen minder koolhydraten bevatten? Klinkt misschien gek, maar het is echt waar! Bij het koken van aardappelen wordt het zetmeel zacht en goed opneembaar, ze geven snel energie. Zodra gekookte aardappelen afkoelen, wordt dat zetmeel resistent zetmeel.

    Dit is een vorm van zetmeel die je lichaam niet goed verteert of opneemt in de dunne darm. In plaats daarvan reist het door naar de dikke darm, waar het fungeert als voeding voor je darmbacteriën, net als vezels. Helemaal niet verkeerd dus!

  5. Goed voor de hersenen
    Je hersenen zijn gek op glucose en aardappelen leveren precies dat, op een geleidelijke en gebalanceerde manier. Daarnaast zorgen de vitamines B6 en C en het eerdergenoemde kalium, voor een goede doorbloeding en zenuwfunctie. Kortom: met aardappels geef je ook je grijze massa wat liefde.

    Heb je een keer zin in frietjes? Als je ze zelf maakt, is dat helemaal niet zo’n slecht idee! Maak bijvoorbeeld onze Turkse pizza wrap met frietjes. Klik hier voor het recept.


Volg je ons dieet, maar zit je nog niet in Stap 6? Dan zijn er ook hele lekkere groenten waar je heerlijke puree of frietjes van kunt maken, zoals pastinaak, wortel en knolselderij! Heerlijk!

Of je nu kiest voor gepofte aardappel uit de oven, een frisse aardappelsalade (probeer dit recept bijvoorbeeld!) of een portie kruidige partjes uit de airfryer, aardappelen verdienen een plekje in een gezond eetpatroon. Ze zijn voedzaam, veelzijdig én passen, vanaf Stap 6, perfect binnen Het 1 op 1 Dieet!