Beweging > Nu begin ik écht met hardlopen

Nu begin ik écht met hardlopen

Nu begin ik écht met hardlopen

Zoals voor velen van ons met een gezin, een drukke baan en daarnaast ook nog een sociaal leven, is naar de sportschool gaan best een uitdaging. Maar bewegen is belangrijk. Er moet dus iets zijn wat goed te combineren is als je weinig tijd hebt maar toch lekker wilt sporten.

En dat is er. Je raadt het al: hardlopen! Het fijne aan hardlopen is dat je de deur uitstapt en meteen kunt beginnen. Het kan op elk niveau, je bent lekker in de buitenlucht en met ongeveer 30 minuten ben je weer klaar.

Hoe pak je dat aan?

Op internet staan tal van loopschema’s; van starter tot ervaren hardloper, van trainen voor 3 km tot 20 km. Kortom, er is voor ieder wat wils. Wat je ook kunt doen is een loopschema downloaden en op je telefoon zetten, iemand vertelt je dan precies wat je moet doen. Er zijn genoeg goede apps te vinden. Via je oordopjes hoor je een vriendelijke stem zeggen wat je moet doen. Echt ideaal! Vind je het nou erg saai om alleen te lopen, of motiveert het jou als er iemand met je meeloopt? Ga dan op zoek naar iemand die ongeveer op het zelfde niveau zit als jij en daag elkaar uit.

De vijf voordelen van een hardloopschema

1.           Je bouwt geleidelijk conditie op
2.           Het voorkomt blessures
3.           Het motiveert
4.           Je bepaalt je eigen tempo
5.           Er wordt precies gezegd wat je moet doen.

En nu van start

Oké, je hebt een goed loopschema gevonden, misschien een partner in crime, fijne hardloopschoenen en een blitse outfit. Voor 50% ben je er al, nu nog daadwerkelijk beginnen. Het is een kwestie van doen en je zult zien dat het echt meevalt. Zo’n eerste training is vooral flink doorlopen en kleine stukjes in je eigen tempo hardlopen. Het ligt eraan wat je doel is, maar als je 6 weken 3 keer in de week traint dan ga je echt als speer. Waarschijnlijk kun je dan al een heel stuk aan één stuk door hardlopen.

Doelen stellen

Wat heel goed werkt is voor jezelf een bepaald doel te stellen. Dat is voor iedereen anders. Je kunt hierbij denken een leuk hardloop event. Als je je eenmaal hebt opgeven, dan moet je en wil je er ook voor gaan. Het motiveert je echt. Er zijn heel wat hardloop events waar het meer gaat om de unieke ervaring dan om de prestatie. Op internet staan zo ongeveer alle hardloop events die er zijn; zowel dichtbij huis als wat verder weg. Pik er eentje uit en geef je op! 

Heb ik je een beetje enthousiast gemaakt? Ik hoop het. Probeer het een keer en kijk wat je ervan vindt. Heel veel plezier en wie weet zien we elkaar bij jouw eerste hardloop event!